Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2009 21:23 - "Възмездието или каквото си причинил, това ще изтърпиш!" - Хамурапи
Автор: basst Категория: Технологии   
Прочетен: 3055 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 30.09.2009 15:54


1.  Същност на законника

         Основните задачи, които трябвало да реши законникът били:

-         да издигне авторитета на владетеля;

-         запазване на мира в държавата;

-         осигуряване на ред в нея.

Ето няколко кратки откъса от това законодателство:

„Ако някой човек извади око на знатен гражданин, ще извадят и неговото око. Ако архитект конструира къща за някого и не я направи здрава, къщата падне и убие собственика, този архитект заслужава смърт.”"Ако синът удари своя баща, трябва да му бъдат отрязани пръстите. Ако човек, като обвини под клетва човек, хвърли върху него подозрение в убийство и не докаже това, обвинителят трябва да бъде убит!

 (§ 1) Ако човек, като обвини под клетва човек, хвърли върху него [подозрение в] убийство и не докаже това, обвинителят трябва да бъде убит.
(§ 2) Ако човек хвърли върху човек [подозрение в] магьосничество и не докаже това, онзи, върху когото е хвърлено подозрението, трябва да отиде към Реката и да се хвърли в Реката. Ако Реката го завладее, обвинилият го може да вземе неговата къща; ако Реката очисти този човек [от обвинението] и той остане здрав и читав, онзи, който е хвърлил върху него [подозрението в] магьосничество, трябва да бъде убит, а онзи, който се е хвърлил в Реката, получава къщата на обвинителя си.

(§ 3) Ако човек, след като се яви на съдебно дело със свидетелско показание за престъпление, не докаже казаните от него думи, то ако това е съдебно дело за живот, тоя човек следва да бъде убит.

(§ 4) Ако ли пък той се е явил с лъжливо свидетелско показание по съдебно дело за храни или сребро, той трябва да понесе наказанието, определено по такова съдебно дело.

(§ 5) Ако съдията произнесе присъда, постанови решение, изготви документ с печат, а след това измени присъдата си, този съдия трябва да бъде изобличен в изменяване на присъдата и трябва да плати в 12-кратен размер иска, [предявен] по това съдебно дело, а също трябва да бъде свален в съвета от съдийското си кресло и никога вече не трябва да заседава със съдиите в съда.

(§ 6) Ако човек открадне имущество на бог или на двореца, той трябва да бъде убит и онзи, който взема от ръцете му откраднатото, трябва да бъде убит.
(§ 7) Ако човек купи от ръката на син на човек или от ръката на роб на човек без свидетели и договор или вземе на съхранение сребро или злато, или роб, или робиня, или вол, или овца, или магаре, или каквото и да било, тоя човек е крадец, той трябва да бъде убит.

(§ 8) Ако човек открадне вол или овца, или магаре, или свиня, или лодка, то, ако това е божие [или] ако то е дворцово, той трябва да го върне в 30-кратен размер, а ако то принадлежи на мушкенум, той трябва да го върне в 10-кратен размер; ако ли пък-крадецът няма с какво да го върне, той трябва да бъде убит.

(§ 9) Ако човек, на когото се е загубило нещо, намери загубената си вещ в ръцете на друг човек и онзи, в чиито ръце се намери загубената вещ, каже: „Продаде ми я продавач, аз я купих пред свидетели", а стопанинът на загубената вещ каже: „Аз ще представя свидетели, познаващи моята загубена вещ", то купувачът трябва да доведе продавача, който му е продал вещта, и свидетелите, пред които той е купил; също и стопанинът на загубената вещ трябва да представи свидетели, познаващи неговата загубена вещ. Съдиите трябва да разгледат тяхното дело, а свидетелите, пред които е дадена покупната цена, и свидетелите, познаващи загубената вещ, трябва да разкажат пред бога онова, което знаят. Ако продавачът е крадец, той трябва да бъде убит; стопанинът на загубената вещ трябва да си получи загубената вещ, купувачът трябва да вземе от къщата на продавача среброто, което е претеглил.
(§ 10) Ако купувачът не доведе продавача, който му е продал, и свидетелите, пред които е купил, а само стопанинът на загубената вещ представи свидетели, познаващи неговата загубена вещ, купувачът е крадец; той трябва да бъде убит; стопанинът на загубената вещ трябва да получи своята загубена вещ.....”

Къде си, Хамурапи???

И ето едно предложение за допълнение и препратка по-напред във времето от gothic&
ЗАКОН
ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЦИТЕ
(Утвърден с указ N: 721 от 07.12.1922 г. и обнародван в "Държавен вестник ", брой 205 от 12 декември 1922 година).

 

Чл. 1. Разбойник се счита онзи, който по навик или занаят сам или с други лица извършва грабеж, насилие или убийство с цел за ограбване.

 

Чл. 2. Изтреблението на разбойниците в околията, дето са се появили, се възлага на полицията, жандармерията и войската. Ако тази сила е недостатъчна за изтребление на разбойниците, околийският началник може да образува потери, с които да ги преследва. Във всяко населено място, където се забележат разбойници, кметът веднага назначава потеря за преследването им и донася на околийския началник.

 

Чл. 3. За началници на потерите ще се назначават лица, каквито околийският началник намери за добре.

 

Чл. 4. На отличилите се при преследването потераджии се дава възнаграждение от общия кредит, който се отпуска за изтребление на разбойничеството. Размера на възнаграждението ще се определи и дава от Министъра на вътрешните работи.

 

Чл. 5. Потераджия, който убие или залови разбойник, получава награда от 5-20 хиляди лева. Ако ли потераджията или длъжностното лице, което ги преследва, бъде убито, семейството му получава до 50 000 лв. обезщетение и инвалидна пенсия. Ако ли само осакатее, то получава награда 20 000 лв. и инвалидна пенсия. Лекуването на всички ранени и заболели по преследване на разбойниците е безплатно. Наградите се отпускат със заповед от Министъра на вътрешните работи.

 

Чл. 6. Околийският началник или началникът на потерята се разпорежда до общинската власт за храненето на потерите от самото местно население, където това е най-удобно за потерята. То е длъжно да им дава и квартири, когато това се намери за нужно.

 

Чл. 7. Ако някое лице, посочено от общинската власт за член в потеря, искана от околийския началник умишлено откаже да участвува в нея или като участник в нея скрие или избегне да изпълни дълга си, като откаже да изпълни заповедите давани му от началника, наказва се с тъмничен затвор до 1 година. Със същото наказание се наказват и онези административни и общински власти, които умишлено не изпълняват постановленията на настоящия закон.

 

Чл. 8. Министерството на вътрешните работи може да назначи, колкото намери за нужно, специални лица агенти за преследване на разбойниците, които агенти могат да бъдат изпращани в разпореждане на околийските началници в борбата им с разбойниците. Тяхната заплата ще бъде определена по щат изработен от Министъра на вътрешните работи, одобрен от Министерския съвет.

 

Чл. 9. Така образуваните потери и назначени агенти, заедно с другата въоръжена сила, преследват разбойниците. Като общ началник на тази сила в окръга е окръжният управител, а в околията - околийският началник.

 

Чл. 10. За разбойници се обявяват и онези лица, за които полицията, въз основа на събрани доказателства донася на надлежния съд, че те са извършили разбойничества. Съдът на другия ден след получаване полицейското донесение, прави публикация в най-близкия местен вестник и съобщения до всички общини на околията, където е местожителството на подозряното лице или където е станало известно като разбойник, и ако в двадесетдневен срок никой от роднините или познатите на това лице не установят къде се намира, съдът го обявява за разбойник и обнародва това в "Държавен вестник".

 

Чл. 11. Заловените разбойници се съдят от областния съд в околийския център, в района на който са заловени, в 7-дневен срок от залавянето им по закона за углавното съдопроизводство (чл. 649-656). Съдът веднага с пристигането си взема всички мерки и разпоредби да гарантира бързото разглеждане на делото. З а б е л е ж к а: Всички власти са длъжни да дават най-голяма спешност на разпоредбите на съда.

 

Чл. 12. Осъденият на смърт разбойник се обесва на публично място в центъра на околията.

 

Чл. 13. (1) Осъждат се на повече от 5 години строг тъмничен затвор, или на доживотен строг тъмничен затвор, онези лица, които като узнаят положението и качествата на разбойниците, им стават укриватели без да са били принудени за това с насилие. З а б е л е ж к а: (1) - Чл.13 от закона за изтребление на разбойничеството, доколкото се отнася до дела за грабежи се отменява съгласно & 3 от закона за допълнение на някои от наказанията и на съдопроизводството по делата за грабежи - обнародван в "Държавен вестник", брой 264 от 23 февруари 1922 година.

 

Чл. 14. Всяко лице, което знае къде се намират разбойниците и не донесе веднага на властта, се наказва с тъмничен затвор до 1 година.

 

Чл. 15. Настоящият закон отменя всичките закони, които му противоречат.


Тагове:   каквото,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gothic - Ще намеря един постинг който го п...
29.09.2009 21:39
Ще намеря един постинг който го правих преди около две години. За това какъв закон е имало тук, у нас, в двадесети век, преотив бандитите...
цитирай
2. basst - Давай! Ако има аналог. . . Кефя се на ...
29.09.2009 21:46
Давай! Ако има аналог... Кефя се на такива препратки, ще ми бъде интересно да го прочета! Египтологията ми е любима..:)))
цитирай
3. анонимен - Мале,муци....
29.09.2009 21:58
Ако почнем да ги прилагаме тия закони шА затрийм държавата бе...:)))))
Къде си, Хамурапи???:)))))))))))
цитирай
4. basst - Ха ха ха! Ми не чете ли на Мартито п...
29.09.2009 22:07
Ха ха ха! Ми не чете ли на Мартито постинга..... тя направи трета световна от спирането на цигарите..:)))
Дай да видим кой първи ще я затрие..:))) А това го пуснах за vmir - той каза, че е фен на Хамурапи и като свърши са пазарлъка, щял да чете, да не се мори, да му помгна малко...:)))
цитирай
5. malkiatprintz - Готин кодекс, Басст :) Фен на Дре...
30.09.2009 03:52
Готин кодекс, Басст :) Фен на Древния Египет? Хехехе... аз пък съм почитател на Античния Рим :):):)

Тъй като Римското право е залегнало в основата на нашето и да се цитира би било непосилно, и при все че в Античния Рим е имало здрав ред (иначе не би могъл да оцелее, камо ли да завладее света), ето какво е писал обаче Сенека в своите "Диалози – ватикано-палатински кодекс":

"Надпреварват се да пилеят награбеното, а после си го търсят обратно с дива и яростна алчност; пет пари за нищо не дават, презират чуждата бедност, от своята се боят повече от кое да е зло, нарушават мира с беззакония, потискат слабите със сила и страх. Не е чудно, че грабят провинциите, че продажният съд, след наддаване от двете страни, присъжда правото на едната от тях – законно право сред всички народи е да продадеш купеното."

"Порокът не е присъщ само на нашето време. От него са се оплаквали предците ни, от него се оплакваме ние, от същото ще се оплакват нашите потомци – че нравите са извратени, че царува порокът, че човешкият род пропада все по-надолу към пълна поквара. Ала тези неща ще си останат все на същото място, само дето помръдват по малко ту напред, ту назад. И тъй, ще трябва да твърдим за себе си все едно и също: лоши сме ние, лоши са били хората преди нас, и – колкото и да ми е неприятно да го кажа – лоши ще бъдат и онези, които идват."

:):):)
цитирай
6. gothic - Ето, намерих го....
30.09.2009 10:27
http://gothic.blog.bg/politika/2008/03/13/neshto-koeto-si-struva-da-se-prochete.172488

Май е нужен копи-пейст и....готово!
цитирай
7. basst - malkiatprintz
30.09.2009 15:39
Ей, Принце, събрахме се!!! :))) Още в университета Стария свят ми беше слабост.... А в къщи имам двата тома избрани произведения на Сенека.... Като се прибера довечера ще ти избера нещо любимо от там..:)) Лек ден от мен!
цитирай
8. malkiatprintz - От една порода сме, Басст :) Сенека ...
01.10.2009 02:17
От една порода сме, Басст :) Сенека ми е любимец - двата тома с Диалозите, Писмата до Луцилий, Избрани речи... доста неща :)
цитирай
9. basst - Мммммм! Надушвам, че сме от една ...
01.10.2009 13:54
Мммммм! Надушвам, че сме от една порода!!!
:))) Мдааааааа - и аз ги имам тия...хи хи хи чета и подчертавам...любите ми нещица...Божееееее, колко е бил право човека....едно към едно са!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: basst
Категория: Други
Прочетен: 1265206
Постинги: 72
Коментари: 2004
Гласове: 2533
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930