Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 16:00 - Следпразнично минорно
Автор: basst Категория: Други   
Прочетен: 4715 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 25.05.2010 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Вчера беше 24 май - Ден на славянската писменост, българската просвета и култура. Празник, който може да се нарече най-светъл за нас, Българите. Празник,  на който заслужава да  му бъде отдадена нужната почит и уважение.
      Бях на нещо като манифистация.....Казано по старому..... Щеше да смешно, ако картинката не беше гротеска :(((  Бяха събрали деца, от различни  училища и детски градини, с позитивното намерение да отпразнуват този така значим празник. След знаменосците, които странно защо бяха облечени в бюстиета и къси дънкови поли ( за момичетата) и нещо странно между панталон и анцунг с маратонки ( за момчетата ), с трикольори върху гърдите, вървяха клакьорки с помпони в ръце. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! Някои от тях подскачаха, странна хореография,  скандираха името на училището на срички и мятаха помпоните. Облеклото им беше, слабо казано, в плачевен, окаян вид. Май че Директорите имаха криворазбрана представа за тяхното предназначение...може би бяха гледали много американски филми за юноши.....  Скандирането на името на училището обикновено завършваше с "УУУУУУУУУУУУ"?????? Подходящ възглас за 24 май! Имахме чувството с моята приятелка, че сме попаднали на футболен или баскетболен мач.....
      По-заможните училища, дължащи своите възможности на спонсорство или богати родители, но не и на Министерство на просветата, сигурно, имаха и отбор Мажуретен. Там положението беше сравнително по-добре.... като изключим факта, че само някои училища имаха възможността за духов оркестър и тези прекрасни девойчета с униформи падхвърляха палките под такта на музиката... Останалите вървяха като "глухонеми" и незнайно кой им броеше или може би те сами, брояха на ум и хвърляха във въздуха подръчните си материали ...:((( Тълпата, която ги следваше, определено също не беше много наясно защо е там или поне по-голямата част. Влачейки се  мудно, дъвчейки дъвки, слушаха нещо...със слушалки в ушите.  Само три училища пееха "Върви, народе възродени...."
     За съжаление, малко от българските учители вървяха и се усмихваха на този техен празник. Не вървяха така, както би трябва да върви българският  учител - с гордо дигната глава от това, което прави - а именно от благородството на своята професия!!!
      Единствен ентусиазъм в изражението, в очите, в облеклото имаха най-малките дечица - от градините и първокласниците. На личицата им грееше усмивка и с радост махаха с балони и знаменца..... Дано те да изпълнят повелята "Върви, народе възродени, към светли бъднини, върви".....


  image

 




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malkiatprintz - Малеййй. . . Басст, догодина ще са ...
25.05.2010 22:32
Малеййй... Басст, догодина ще са начело с цигански оркестър и пищен меланж между "Върви народе" и "Едерлези"... Нищо де, може пък накрая да започне да прилича на бразилския карнавал :)
цитирай
2. basst - Принце, Опорочиха ми най-светлия ...
26.05.2010 08:49
Принце, Опорочиха ми най-светлия празник за мен! Опитват се да върнат нещо, което унищожиха умишлено....години "демокрация".
Не че искам да се върне старото време, но защо трябваше да бъде "стъпкано" нещо, което е хубаво, което е стойностно, което си заслужава да бъде почитано? ..:(((
цитирай
3. kass - basst
26.05.2010 13:19
basst, това са модерни начини за почитане на празника :)...
цитирай
4. basst - Касси, Пак съм изостанала. . . ос...
26.05.2010 13:28
Касси, Пак съм изостанала...остарЕх :((((
цитирай
5. malkiatprintz - Все ми се струва, че не са унищожили ...
27.05.2010 07:11
Все ми се струва, че не са унищожили нищо, доколкото нищо не са създавали: това че ни водеха под строй и под заплаха за наказания по пионерска/комсомолска/партийна линия на манифестации не означарва, че е било истинска традиция. Традиция ще стане, когато хората си направят празника по собствено желание. Но е жалко, че даже и това, което не съществува, го правят все по-идиотски и по-идиотски. Знае ли човек – след някоя и друга година може да има книжовен гей-парад за празника.. след като преди три години имаше разлепени плакати за еротично шоу "Мис разпети петък"... Направо сме си за бастуни и дебелостенни цайси, Басст.... :)
цитирай
6. basst - Е те тук станахме на кълбета, Фил! Аз ...
27.05.2010 11:17
Е те тук станахме на кълбета, Фил! Аз този празник го харесвам и го почитам! И не защото са ме карали под строй да марширувам, а защото има за какво....Аз филолог ли съм или лукова глава! И не можеш да очакваш целият български народ съвкупно да иска нещо?! Как си го представяш това? 7 милиона на едно място - 7 милиона различни мнения :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: basst
Категория: Други
Прочетен: 1268452
Постинги: 72
Коментари: 2004
Гласове: 2533
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930